livstilsbloggen inom skönhet, hem och annat roligt

Allt om skönhet, hem och hälsa

Hemvård: Underlätta vardagen för dina närmaste.

Hemvård: Underlätta vardagen för dina närmaste.

Hemvård för äldre kan vara helt avgörande. Senilitet innebär vissa svårigheter för äldre när det gäller hanteringen av deras vardagliga aktiviteter och även deras hälsovård. Detsamma gäller personer som har en permanent psykisk sjukdom eller ett funktionshinder av något slag eller ett tidsmässigt hälsotillstånd som tvingar dem att stanna hemma tills de är fullständigt återhämtade. De personer som tillhör ovanstående kategorier kan använda en extra hjälpande hand för att säkerställa att de får ordentlig vård och hälsovård. Det är då sjukvården i hemmet dyker upp i scenen.

Vad är sjukvård i hemmet?

I grund och botten är hemsjukvård precis vad namnet antyder: “Det är vård för någon i deras hem.” Typen av vård kan variera. Beroende på personens särskilda behov kan hemsjukvård bestå av antingen medicinsk vård som sårvård och rehabilitering eller icke-medicinsk vård som assistans med personlig hygien eller måltidsberedning.

Hemsjukvård och dess kategorier.

Hemsjukvård kan delas in i två huvudkategorier; medicinska och icke-medicinska.

Sjukvård

Medicinsk hemsjukvård erbjuds av en läkare, till exempel en läkare, legitimerad sjuksköterska eller sjukgymnast. Tjänsterna som tillhandahålls av denna kvalificerade personal kan innefatta sårvård och fysisk, arbets- och talterapi, injektioner och näringsterapi, och dessa tjänster ordineras av en läkare.

Icke-medicinsk vård

Icke-medicinsk vård, å andra sidan, omfattar tjänster som hjälper personen med aktiviteterna i hans dagliga rutin. De vanligaste av dem är att hjälpa till med att ta sig upp ur sängen och förbereda sig för nattsömnen, bada, klä ut sig, laga mat och äta, handla, springa ärenden, mild städning och följa med personen i utomhusaktiviteter eller läkarbesök. Dessa tjänster tillhandahålls också av yrkesverksamma som huvudsakligen är specialiserade inom socialt arbete.

Hur tillhandahålls dessa tjänster?

Efter att ha kontaktat en vårdgivare i hemmet görs en utvärdering av personens och dennes familjs behov enligt läkarens riktlinjer, och de personliga preferenserna och arten och omfattningen av tjänsterna avgörs. Den professionella, antingen medicinsk eller icke-medicinsk, eller i vissa fall båda, kommer då att besöka huset på en regelbunden förhandsöverenskommen basis eller under svårare förhållanden sambo med patienten 24/7; och kommer att ge patienten den rehabilitering och medicinska behandling som behövs eller/och hjälpa honom att gå vidare med sitt liv lättare och trevligare.

Fördelarna med hemsjukvård.

Det finns många fördelar med hemsjukvård, den viktigaste av dem är att den tillåter seniorer och patienter att stanna hemma utan att behöva flytta till en speciell anläggning som ett barnhem eller ett rehabiliteringscenter. Det kan också minska återinläggningar och dödlighet på sjukhus (professionella är ungefär som ögon och öron hos läkaren inne i hemmet) samt minska ensamheten bland äldre. Dessutom kan det befria resten av familjen från mycket stress och oro.

Så om du letar efter en hemvård i form av hemtjänst eller personlig assistans i närheten av Göteborgs- eller Mölndals-området är Alma Vård & Omsorg ett bra ställe att börja. För mer info kan du besöka deras sida:

https://www.almavoo.se

Besök gärna assistansblogg om du även vill läsa om personlig assistans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top