livstilsbloggen inom skönhet, hem och annat roligt

Allt om skönhet, hem och hälsa

Boosta ditt välmående

Boosta ditt välmående

Träning och motion höjer din energi och ditt välmående

För att må bra, så finns det många sätt och metoder att ta till som höjer ditt välmående. Det kan vara med en kylbehandling på en skönhetsklinik eller så kan motion och rörelse skapa glädje som resulterar i ett bättre välmående.

Om du planerar att lägga mer tid på träning och motion, så är det viktigt att du gör rätt från början och ser över både mål för träningen och målen som du äter.

boosta-ditt-valmaende-2021

Tänk på vad du äter

Välmående grundar sig väldigt mycket i kosten som vi väljer. Kolhydrater som exempelvis socker och olika stärkelser bryts ner av kroppen till glukos, varpå dina muskler omvandlar till energi. Överblivna kolhydrater lagras som glykogen i din lever och släpps ut när det behövs. Det är glykogen som ger den energi som behövs för träning som är påfrestande och för att bespara mjölksyran. Vanliga kolhydrater är mörkt bröd och spannmål.

Du bör lägga till protein till din middag, eftersom proteinet hjälper till att absorbera kolhydrater. För att ytterligare maximera, så behöver du även lite fett i din mat. Mjölkprodukter med låg fetthalt och exempelvis magert kött ger det fett som din kropp behöver.

boosta-ditt-valmaende-2021

Bättre diet = Bättre välmående

Tricket att få till en grym diet som passar din typ av träning, är att se över en kombo av de olika kategorierna i var och en av dina måltider. För en hälsosam frukost, drick en smoothie eller liknande, yoghurt med låg fetthalt. Nästa måltid, så kan menyn vara en smörgås med avokado, bönsallad eller lax på fullkornsbröd, serverat med frukt till exempel.

Proteinpulver och bars är vanligt att använda sig av, men ersätt inte dina måltider med det för det kan ge motsatt effekt och dina organ kommer att ta stryk av det. Leta efter produkter med minst 10 gram protein och vissa kolhydrater, istället för produkter med högt proteininnehåll och minskat antal kolhydrater. Dessa tips kommer att maximera din träning och även maximera dina resultat. Se fram emot varje måltid och känn att det gynnar din personliga utveckling!

Glöm inte att hålla en balanserad vätskenivå!

En ytterligare faktor som är väldigt viktig när det kommer till kost och träning och förbättrat välmående är att du även fyller på kroppen med vätska. Det är viktigt att dricka vätska innan, under och efter din träning. För ditt välmående så är det rekommenderat att dricka vätska även om du inte är törstig eftersom du kanske inte känner det då, men din kropp behöver få i sig vätskan för att kunna prestera maximalt.

Det är vanligt att endast dricka efter sin träning, men det är inte det bästa, eftersom kroppen behöver uppladdning av vätska och även när du gör själva träningspasset. Vatten är ett bra val för de flesta aktiviteter och är den viktigaste vätskan av alla de sorters träningsvätskor som finns ute på marknaden idag. Exempelvis när du tränar kontinuerligt i 90 minuter eller mer, så kan du dra nytta av olika drycker som innehåller elektrolyter och kolhydrater. Dock så är dessa drycker menade för människor som gör sportar under lång tid.

Det är inte garanterat att ge samma effekt för en person som inte tränar lika mycket. Om vi pratar om koffein, så innehåller det väldigt lite vatten. Om du dricker kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker, så bör du dricka samma mängd vatten. Om du tränar på förmiddagen och skippar frukosten, så kommer du att använda all din lagrade energi. Om du föredrar att inte äta frukost före träning, försök att äta en liten bit frukt eller kexchoklad för att din kropp ska kunna använda sig av lite mer energi än energin som finns sparad i din kropp.

Vill du läsa mer hos oss, då rekommenderar vi att du läser vårt senaste inlägg här.

Back to top