livstilsbloggen inom skönhet, hem och annat roligt

Allt om skönhet, hem och hälsa

Ditt hår avslöjar din hälsa

Känner du igen dig när ditt hår plötsligt inte längre lägger sig som man vill, och det bara vill tova sig eller se frissigt och sprött ut. De kan i vissa fall bero på att man har någon form av hälsoproblem.

Vardagliga problem som kluvna toppar och hår som tyvärr snabbt faller platt är inga speciella orsaker att behöva oroa sig för. Men andra signaler kan vara bra att ändå ha under uppmärksamhet. Speciellt om man faktiskt kan göra något åt det. 😊

Nedan kan du läsa om 8 varningstecken att ha lite koll på.

1. Ditt hår faller av

Om du tappar mycket  av ditt hår kan det vara ett tecken på att du får i dig för lite järn. Det kan också vara ett tecken på hormonella förändringar i samband med graviditet, klimakteriet eller när du byter hormonella preventivmedel. Se till att få träffa din läkare om du har onormalt håravfall eftersom det kan finnas flera orsaker bakom håravfall.

2. Ditt hår växer inte

Hår består till största delen av protein och behöver det för att växa. Om luggen du klipper inte växer kan du lägga till mer protein, mineraler och nyttiga fetter i din kost. För att läsa mer om hårborttagning läs på mingranne.se

3. Ditt hår är frissigt och torrt

Är du gravid kan torrt hår kan bero på hormonella förändringar, det gäller även för klimakteriet eller andra förändringar i kroppen. Det kan också vara ett tecken på att ditt hår utsätts för stress, både från vinterns kyla och från en varm plattång. Återfukta håret och undvik alkoholbaserade hårvårdsprodukter då det torkar ut håret.

undvik alkoholbaserade hårvårdsprodukter då det torkar ut håret.

Det finns ett fantastiskt fint hjälpmedel för skadat hår där du med hjälp av en UV-borste kan återställ ditt hår till naturlig känsla och glans igen. Läs mer här på: Eyracure.com

4. Då din hårbotten kliar

I hårbotten bildas ett lager av talg som fungerar som ett slags mjukgörande medel för hud och hår. Om din hårbotten är mycket kliande kan det bero på att talg inte har producerats. Använd betakarotenrika livsmedel som pumpa och morötter för att öka produktionen.

5. Nackhår som faller av

Om håret på nacke och baktill på huvudet bryts av kan det vara ett tecken på orolig sömn och att du rör dig mycket under sömnen. När ditt hår gnuggas mot kudden så slits det väldigt mycket till slut. Byt ut örngott av bomull mot ett örngott av siden för att minska nötningsfriktionen mellan håret och tyget.

6. För mycket solljus

ditt hår - ljushårig tjej

Solljus tär och bleker ditt hår. Så, när du utsätts för solljus, glöm inte att skydda ditt hårsvall, precis som du gör med huden. Ät mat rik på vitamin E får du naturligt bättre skydd mot solen.

7. Ditt hår har ändrat textur

Ditt hår ändrar inte bara färg utan även hårstruktur förändras med åldern. Hårets struktur ändras vart sjunde till tionde år. Så en ny vävnad och textur är något helt naturligt som kommer med åldern.

8. Ditt hår tar en gråare nyans

Vanligtvis är grått hår bara ett tecken på åldrande som är relaterat till dina gener. Vissa forskare tror att det kan bero på stress och trauma. Stresshormoner förhindrar att melanin absorberas av hårsäckarna, pigmentet som färgar ditt hår. Många som drabbats av denna komplikation har dock vittnat om att när de hittat rätt riktning i livet igen, så fick de tillbaka sin hårfärg.

Läs gärna mer intressanta inlägg på bloggen emmagranath.se

Vill du läsa lite mer gott och blandat finns det här på Skönhetsbloggen!

Hårvård – Nu med Miljövänlig UV-teknik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top