livstilsbloggen inom skönhet, hem och annat roligt

Allt om skönhet, hem och hälsa

Kan man paddla kajak med barnen?

Jag tycker det ser så härligt fridfullt ut att paddla kajak och skulle så gärna vilja prova. Men jag skulle även vilja ha med och paddla kajak med barnen. Jag undersökte detta lite mer, om man verkligen kan ha med sig dem. Javisst kan du det – Här följer ett par bra tips och råd på saker att tänka på innan som kan vara bra att veta.

Utforska även denna bloggen ekoplus.

Håll ett öga på vädret innan du ska ut och paddla kajak med barn!

När du paddlar kajak med barn ska du hålla ett öga på vädret och bara ge dig ut när förhållandena är säkra. Det är också tydligen lite svårare att paddla och styra en tandemkajak med ett barn och man kan ju heller inte riktigt förvänta någon hjälp från ett barn.

Förbered din kajaktur väl – Så blir upplevelsen både rolig och trevlig

Det är också viktigt att förbereda en rutt som fungerar för småbarn. De första gångerna räcker med paddelsträckor på högst 45 minuter innan siktar in dig på en trevlig pausplats – (Lite längre för äldre barn). Det är också klokt att välja kläder utifrån vädret och det är lika bra att räkna med att bli blöt minst en gång.

Så badkläder för varma sköna dagar och regnkläder och stövlar för kallare och lite blåsiga dagar kan rekommenderas. Tänk också på att eftersom barnen sitter i öppen sittbrunn och inte har något kapell över sig gör de dem utsatta för lite stänk.

Man rekommenderar vanligtvis att barn över två år sitter längst fram i en dubbelkajak, då är det bra om du har någon annan som paddlar i en enkelkajak och som kan komma upp bredvid barnet för att underlätta om lite hjälp behövs.

För om barnet som sitter på den främre platsen i kajaken behöver hjälp med något, kan personen i den bakre delen av dubbelkajaken dessvärre inte nå fram till sittbrunnen framför för att hjälpa till.

Det finns också dubbelkajaker med extra utrymme för packning mellan sittbrunnarna här finns även plats för 1-2 barn. Det ger dock inget vidare utrymme för dem om de själva vill paddla. Men är ändå ett bra alternativ till när man vill ha med sig sina barn.

Kan man använda leksaker under paddelturen?

Det visar sig att det är en jättebra idé att ta med sig några leksaker när man paddlar kajak med barnen. Särskilt för de yngre barnen som får lite att förströ sig med under turen. Till exempel en liten spade eller en vattentät bok som du med fördel kan fästa med ett snöre på kajakens däckslina. Eller en kort släpandes fiskelina som kan hålla intresset uppe för barnen.

Solskydd, visselpipa och lite snacks…

Snacks - frökex

Det är också mycket viktigt att du har med dig lite säkerhetsförnödenheter som behövs på kajakturismen. Du bör självklart ta med dig gott om solskyddsmedel till er alla, men särskilt för barnen, eftersom de har ömtåligare skinn att vara rädd om.

Om du paddlar kajak med små barn rekommenderar man också att du tar med dig en visselpipa så att du kan varna andra båtar vid behov. Ta gärna med lite smått och gott att småäta under turen. Det är bra att fylla på med lite energi under turen. Då hålls också humöret uppe lite bättre för de små.

Det finns flera olika ställen i Stockholm att hyra kajak på. Ett ut av de är Rålis Kajak. Med utgångsplats från Smedudden får du fina alternativ till turer med vackra miljöer att välja på.

Är du mer intresserad av fina miljöer och klimatet läs gärna mer här!

Är man lite osäker och vill ha lite mer information om att komma i gång och paddla kajak med sina barn är det bara att ringa och stämma av lite mer. Ju mer man tar reda på så verkar det i alla fall vara en jätterolig och ofta både spännande och fridfull upplevelse för både barnen och föräldrarna.

När kan man börja paddla kajak själv?

Ja, det är tydligen väldigt individuellt, för det beror mer på hur lång turen är… men någon gång från 7-8 år kan man börja göra kortare turer med barnen i egen kajak. Man börjar helt enkelt i lugn och lagom takt och stämmer hela tiden av så att barnen känner att det är roligt och även att de känner sig säkra i sin kajak.

Förutom att paddla kajak så kan du även fira världsmiljödagen med dina barn. Så att dom lär sig något nytt och viktigt.

Kasta ett öga på denna bloggen myfitnessexpert om du är nybörjare.

Visst låter det härligt! 🙂

Läs gärna mer om vad som gör livet härligt på min: skönhetsblogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top