livstilsbloggen inom skönhet, hem och annat roligt

Allt om skönhet, hem och hälsa

3 Tips ”innan” långresans säkerhet!

3 Tips ”innan” långresans säkerhet!

Handen på hjärtat – Kollar ni av säkerheten på bilen innan resan?

– Brukar Ni ha en liten genomgång av bilens säkerhet innan ni ska ut och åka? För när jag i vintras åkte iväg med mina väninnor för att ha lite mamma-barn mys i Sälen under en långhelg, hade uppenbarligen ingen av oss det.

Jag och min dotter Frida åkte iväg tidigt på morgonen, klockan var ca. 05:30. Vi ville komma iväg tidigt för att slippa värsta rusningstrafik. Vi stannade till för att hämta upp Katta och hennes dotter Svea också 5 år. Jag och Katta har känt varandra sedan 7.e klass och har alltid väldigt roligt tillsammans. Men sedan vi fick barnen och numera bor några mil ifrån varandra ses vi inte lika ofta som förr. Så den här resan har vi verkligen sett fram emot.

Förutom våran bil så var det två ”väninnebilar” till med på resan. Också med två Mammor vardera i framsätet och två barn i baksätet. Vi hade bestämt att samla ihop oss under resans gång och åka i gemensam caravan på väg upp mot stugan vi hyrt. 

Vi hade sedan länge planerat detaljerna och sett fram emot den här resan. Jag hade checkat av flera gånger att jag verkligen hade packat med mig allt som jag sedan flera veckor listat upp. Jag skulle dessutom ansvara för lite Spa-mys, vi är alla som åker med lite intresserade av skönhetsprodukter och att försöka hålla en fräsch och sund livsstil. Så jag hade köpt med mig lite finare sköna ansiktsmasker och även hår- och fotmasker.

Katta som e grym på spellistor och kan konsten att alltid matcha rätt musik till rätt slags tillfälle, ansvarar självklart för musiken. Dessutom är hon lite av en tekniknörd och har alltid med sig bärbara högtalare med bästa ljudet! Jag kikade faktiskt på en blogg som jämförde. Kolla här:

Det är inte klokt egentligen när jag tänker på det, hon lyckas alltid spela musik som bara fullkomligt smälter samman med det vi just då sysslar med. Det kan vara under lite spa-mys eller när vi ska äta middag eller efter middagen när man bara sitter och chillar med ett glas rött. Man tänker inte på det, det bara ligger något skönt i bakgrunden som liksom bara förstärker känslan där och då.

För övrigt har vi fördelat rollerna på att en sköter inhandlingen till middagsmat en sköter detsamma men frukost. Lunch brukar vi alltid lyxa till det med och äta ute. Slutligen en som sköter inköp för de olika dryckerna som ska inmundigas. Det kan vara allt från varm choklad, festisar och saft, till vin och skumpa. För mig som är lite kontrollmänniska var det faktiskt ganska kul att se vad det blev för överaskningar som kom med från var och en av oss…

När jag och Katta pratat av oss de första 10 minuterna och faktiskt är ute på motorvägen och äntligen på väg. Ringer Katta upp i en gruppchatt med de andra två bilarna så att vi kan stämma av var i förhållande till varandra vi är. Då visar det sig att Lottas oljelampa på bilen börjat lysa då hon startade upp på morgonen. Så hon har fick styra mot första bästa mack för att åtgärda detta. Det visar sig att hon bara är 5 minuter framför oss, varpå vi bestämmer att alla tre bilar möts upp där på den macken. Då säger Karin som kör bil nr. tre, att det passar alldeles utmärkt för jag ser att jag behöver tanka!

Efter kramkalas och glada återseenden på macken så säger Lotta plötsligt till mig, Men Emma, din ena framlykta lyser ju inte! jag vänder mig om och ser att… nä det gör den inte! Jag och Katta har haft så mycket att babbla om så varken hon eller jag har tänkt på att vi har haft sämre belysning än vanligt…

Jag går in på macken och tittar efter en ny lampa, -men oj vad mycket olika sorters lampor det finns… Det finns något som heter: LED, Xenon, Hallogen, diod och så vidare… -Herregud en lampa är väl bara en lampa tänker jag. Varför behövs alla olika sorters billampor ens? Att det var en billampa till mitt halvljus hade jag koll på. Men bland alla dessa olika billjus behöver jag nog hjälp att hitta rätt i denna lampdjungel.

Hon som hjälpte mig komma rätt bland all bilutrusting och olika billampor var grym på att förklara skillnaden på de vanligaste sorterna, faktiskt lite kul information att ha koll på ändå… Visste du tex. att man kan sätta dit en annan lampa än var det var innan? jag hade tex. en hallogenlampa innan, men kunde nu byta till en xenonlampa vilket för mig innebar en stor skillnad med ett mycket bättre och vitare ljus. Är du också nyfiken så läs gärna mer här!

Sagt och gjort, så gjorde jag valet att köpa ett helt nytt par xenonlampor för att byta ut både mitt trasiga och även det andra halvljuset mot dessa nya xenonlamporna. Jag fick fortsatt hjälp utav tjejen också att sätta lamporna på plats. Det såg rätt krångligt ut faktiskt!

Nu äntligen, efter att alla tre bilar haft var sitt ärende på denna bensistation kunde vi äntligen börja beta av mil efter mil ii caravan till Sälen.

Tänk ändå… att vi alla tre ”bilar” efter så noggrann förberedelse med listor och allt som vi alla hade gjort på allt ifrån vad vi skulle göra, äta för mat till vad man ska ha med sig för kläder, skor samt vinterpinaler till sig själv och sitt barn, så hade ingen av oss en tanke på att ha bilarna som skulle ta oss till målet, lika förberedda? – En riktig tankeställare!

Så lärdomen av våran bilresa (för att spara tid) blev att alltid först ha koll på:

  1. Bensin
  2. Olja
  3. Att alla lampor till bilen fungerar!

En annan bra sak att ha koll på är förstås batteriet – Läs mer här hur man byter det! https://bilkungen.se/byta-bilbatteri/

Vill du läsa om städtips? Kolla inlägget här

Vill du fortsatt läsa om bil och säkerhet kolla in här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top